Wat zijn anabole steroïden en hoe werken ze

Wat zijn anabole steroïden en hoe werken ze

Anabole steroïden, de juiste term luidt eigenlijk anabole-androgene steroïden, zijn synthetische derivaten van testosteron, het hormoon dat mannen mannelijk maakt.

Testosteron kan twee verschillende effecten hebben op het lichaam androgene (ontwikkeling van mannelijke genitaliën, lichaamsgroei, gezichtsbeharing en stemverzwaring) en anabole (vergroting van bot en spiermassa). Alle steroïden hebben zowel androgene als anabole effecten, maar er zijn sommige synthetische steroïden ontwikkeld met minimale androgene effecten.

Anabole steroïden helpen de spiercellen van het lichaam meer eiwitten te produceren en dit, wanneer een atleet zijn workouts doet (oefeningen) leidt tot meer spiermassa en meer kracht en laat het lichaam tegelijk meer ATP (adenosinetrifosfaat) produceren, de “brandstof” die spieren nodig hebben om te bewegen.

Oraal versus injecteren

Steroïden kun je oraal (pil) innemen of inspuiten, meestal in het bovenste buitenkwadrant van de billen. Maar het is bekend dat sommige atleten in specifieke plekken injecteren om op die plekken hun spieren enof kracht te vergroten. Deze strategie werkt helaas niet en kan zelfs de injectieplek beschadigen.

Cycling en stacking

“Cycling” (cycli maken) beschrijft het gebruik van steroïden voor bepaalde specifieke periodes, zoals 12 weken gebruiken, 6 weken niet en vervolgens weer 12 weken wel. “Stacking” betekent opstapelen, meerdere steroïden tegelijk gebruiken. In de hoop hun effect te versterken, zullen veel sporters een combinatie van orale en injecteerbare steroïden gebruiken.

De ontwikkeling van steroïden

Het was in de jaren 30 dat wetenschappers voor het eerst anabole steroïden hebben geïsoleerd en chemisch gekenmerkt. Er zijn geruchten geweest dat de Duitsers, tijdens de Tweede Wereldoorlog, steroïden hadden gegeven aan hun troepen om ze agressiever te maken. In de jaren 50, ontdekte John Zigler, een Amerikaanse arts en gewichtheffer, dat de Russische gewichtheffers gebruik maakten van steroïden. Door zelf als cavia te fungeren, ontwikkelde hij een synthetische steroïde. Zigler schreef over zijn ontdekking in populaire bodybuilding tijdschriften en toen begon de steroïdenrage.

Het juiste gebruik van anabole steroïden

Het correct gebruik van steroïden is als vervangende therapie voor mensen die, op natuurlijke wijze, een tekort aan testosteron hebben. Andere gepaste manieren zijn de behandeling van bepaalde vormen van kanker en anemie, van ondervoeding, van verwoestende ziektes zoals tuberculose en van verbrande slachtoffers. Steroïden zouden nooit mogen worden gebruikt om verstuikte spieren en gewrichtsbanden te behandelen.

Soorten anabolen

Steroïden zijn er in verschillende soorten. Wat je moeder of oma kunnen gebruiken tegen artritis zijn niet dezelfde steroïden die de atleten innemen. Het zijn, in tegenstelling tot anabole steroïden, steroïden die waarschijnlijk cortison bevatten of prednison, een derivaat van cortison. Het zijn ontstekingsremmers en worden gebruikt voor de behandeling van veel aandoeningen, zoals artritis, bijvoorbeeld. Ze hebben niet de spieropbouwende of vermannelijkende effecten van anabole steroïden. Toch kunnen ook cortison en derivaten daarvan hun eigen ernstige bijwerkingen hebben.

Groeihormonen zijn geen steroïden

Het groeihormoon (GH of HGH) is een natuurlijk product van de menselijke hypofyse en is bij verschillende bedrijven in synthetische vorm te verkrijgen. Het is geen steroïde. Het groeihormoon zorgt bij kinderen voor de groei van weefsel, organen, klieren, botten, spieren, etc. Het wordt bij volwassenen nog steeds geproduceerd, maar in een veel kleinere hoeveelheid. Het groeihormoon is nauw verbonden met de werking van insuline, een hormoon dat suiker uit he bloed trekt. Het zijn atleten zoals de voormalige NFL-ster Lyle Alzado, die overleed door het gebruik van steroïden en het groeihormoon, die het groeihormoon innemen in de hoop dat ze hun spiermassa en kracht kunnen verhogen. Maar er zijn geen wetenschappelijke studies geweest die aantonen dat het menselijk groeihormoon enige effecten heeft die prestaties verhogend zijn. Al het bewijsmateriaal is puur anekdotisch. Het groeihormoon wordt medisch gebruikt alleen als vervangingstherapie bij kinderen die daarvan een tekort hebben. Hoewel het vaak is beweerd, zijn er geen stoffen die je kan innemen om het groeihormoon op natuurlijke wijze te verhogen. De bijwerkingen kunnen uit veranderingen bestaan zoals in de ziekte acromegalie (buitenproportionele groei van bepaalde lichaamsdelen, zoals bijvoorbeeld te zien bij de acteur “Jaws” uit een James Bond film). Het is een ziekte waar de hypofyse te veel groeihormoon produceert. Vingers, tenen, gezichtsbotten en schedel worden groter en de huid grof. Bij iemand die deze ziekte heeft neemt de omvang van hart en nieren toe en zijnhaar leven korter. Er is nog geen test beschikbaar om het gebruik van groeihormonen bij atleten te herkennen, maar er wordt aan gewerkt. Het menselijk groeihormoon is een zeer gevaarlijke drug en, gelukkig, moeilijk te verkrijgen. Daarginds heb je een grote zwarte markt, maar bijna al het verondersteld groeihormoon is niet het echte ding.

Creatine is geen steroïde

Creatine, of creatine monohydraat, is een eiwit uit aminozuren. Ons lichaam kan ongeveer een gram creatine per dag produceren en een andere gram krijgen we elke dag binnen via vlees en vis. Creatine wordt sinds 1992 in de Verenigde Staten als supplement ingenomen. In Rusland en andere Oost Europese landen wordt het al langer dan 20 jaar gebruikt. Sporters hopen met creatine sterker te worden. Er zijn onderzoeken die positieve resultaten met creatine hebben aangetoond en met minimale bijwerkingen. De ACSN (American College of Sports Medicine) organiseerde een rondetafelgesprek met meerdere top wetenschappers die geïnteresseerd waren in creatine. Deze wetenschappers rapporteerden dat er geen definitief bewijs bestaat dat creatine supplementen de oorzaak kunnen zijn van gastro-intestinale en nier complicaties, en of spierkrampen.

Het gebruik van steroïden voorkomen

Het gebruik van steroïden voorkomen is een moeilijke taak, maar het aanbod van alternatieven is duidelijk een zeer effectieve manier. Dat ze verboden werden door de DEA (Drug Enforcement Agency) heeft ook geholpen. Goede begeleiding is belangrijk. Toch zal het gebruik van steroïden doorgaan tot er een verandering komt in maatschappelijke waarden. Het is een paradox dat we atleten belonen die buitengewone prestaties leveren en we veroordelen dezelfde atleten omdat ze steroïden en andere drugs gebruiken om deze prestaties te kunnen leveren. We kunnen geen vooruitgang verwachten zolang de snelste weg naar de top niet meer als de beste wordt gezien, zolang de overwinning niet langer wordt gezien als het enige dat telt. Buiten de top sport om zorgt de snelle ontwikkeling van spieren en een fitter lichaam er voor dat veel amateursporters ook aan de anabolen beginnen. Waarom jaren trainen terwijl je het zelfde resultaat in een fractie van de tijd kunt behalen?

Beschikbaarheid

Op de farmaceutische markt zijn hormonen niet direct beschikbaar in het grootste deel van Europa. Ook als farmaceutisch merk zal het in de meeste gevallen moeilijk verkrijgbaar zijn. Op de zwarte markt wordt een ruim aangeboden gevonden en vaak tegen een betaalbare prijs. Let er wel op sommige steroïde worden nagemaakt waardoor het niet altijd zeker is of de kwaliteit wel goed is. Er zijn ook talloze ondergrondse laboratoria te vinden die zuivere anabolen produceren. Het aanbod is groot, het product is relatief goedkoop wat het probleem alleen maar in de hand werkt.  

Bronnen:

https://www.drugabuse.gov/publications/research-reports/steroids-other-appearance-performance-enhancing-drugs-apeds/what-history-anabolic-steroid-use

https://www.metamedicavumc.nl/betrouwbare-anabolen-kuur-kopen/

https://www.drugs.com/article/anabolic-steroids.html https://www.anabolenkuurkopen.com/